Medikal masaj hastalık veya performans düşüklüğünden kaynaklı oluşan ağrıları azaltmak, dolaşımı artırmak, stresi azaltmak, kas ve eklem bağlarını esnek tutmak amacıyla yapılan bir masaj türüdür.
Bu masaj tekniği ağrı noktalarına el veya çeşitli ekipmanlarla bası yapılarak uygulanır. Medikal masaj ile doğrudan ağrı olan bölgeye odaklanılarak ağrının hafifletilmesi veya tamamen giderilmesi amaçlanır.
Ödemin giderilmesine ve toksinlerin uzaklaştırılmasına katkıda bulunabilen bu tedavi türü hastaların yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.
Tıbbi bir tedavi yöntemi olan medikal masaj yan etki riski düşük olması sebebiyle kronik hastalıkların tedavisinde de tercih edilebilir.
Medikal Masaj Teknikleri Nelerdir?
Medikal masaj teknikleri hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Hafif ovmadan derin doku masajına pek çok medikal masaj tekniği vardır. Medikal masaj teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
-
Tetik Nokta Masajı
Tetik noktalar ağrının ilk ortaya çıktığı sert ve sıkı bölgelerdir. Tetik nokta masajı, kaslar üzerinde gelişen ağrılı ve hassas noktalara odaklanarak uygulanan masaj tekniğini içerir.
Kulunç olarak da bilinen yoğun kas kramplarının neden olduğu ağrılar üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle boyun, omuzlar, sırt ve bel gibi bölgelerde sıklıkla uygulanır.
Kalçadan topuğa doğru uzanan siyatik ağrıların hafiflemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Priformis sendromu gibi siyatik hastalıkların tedavisinde de bu masaj tekniğinin avantajlarından faydalanılabilir.
-
Miyofasyal Gevşetme Masajı
Kasları saran ve destekleyen bağ dokusu miyofasyal doku olarak adlandırılır. Postür bozuklukları, hareketsizlik, travma, yanlış ve aşırı egzersiz miyofasyal dokunun kasılmasına ve ağrımasına neden olabilir. Gevşetme masajıyla miyofasiyal ağrı sendromu durumunda etkilenen tüm kas grupları çalıştırılarak hastanın rahatlaması sağlanır.
-
Nöromüsküler Masaj Tedavileri
Nöromüsküler masaj, kas ve sinir sistemi hastalıklarına sahip kişilere yönelik bir tedavi yöntemidir. Uzman terapistler çeşitli kas ve sinirler üzerinde özel teknikler uygular. Statik basınç, derin doku masajı ve germe gibi tekniklerle sinir sıkışmalarını çözmeye yardımcı olur.
Diğer masaj teknikleri şunları içerir:
- Asya Vücut Çalışma Terapisi
- Doğum Öncesi ve Annelik Masajı
- İsveç Masajı
- Lenfatik Drenaj
- Refleksoloji
Medikal Masaj Faydaları Nelerdir?
Yüzyıllardır uygulanan medikal masaj insanların hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını destekleyen bir tedavi yöntemidir.
Masaj kas ve eklem hastalıklarından stres ve uyku problemlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Medikal masajın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kasları rahatlatarak vücuttaki ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
- Kas gerginliğini ve spazmları azaltarak hareket kabiliyetini artırabilir ve postürü iyileştirebilir.
- Kan dolaşımını düzenleyerek organ ve dokuların oksijenlenmesine katkı sağlar.
- Düzenli yapılan masaj bağışıklık sistemini düzenleyerek hastalıklara karşı dirençli olmanıza yardımcı olur.
- Dolaşım sistemini iyileştirerek vücuttaki toksinlerin hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasını destekleyebilir.
- Serotonin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırarak stres ve kaygıyı azaltabilir.
- Bedeni ve zihni rahatlatarak daha iyi bir uyku kalitesi sunar.
- Karın bölgesine uygulanan medikal masaj bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlık ve gaz şikayetlerinin azalmasına ve sindirim sisteminin iyileşmesine katkı sağlar.
- Doğru masaj teknikleri uygulandığında derinin elastikiyeti artırılarak cilt daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşabilir.
Rahatlatıcı ve iyileştirici özellikleriyle ön plana çıkan medikal masaj teknikleri birden fazla bölgeye uygulanabilir. Bedenin ihtiyaç duyduğu medikal masaj tekniği tercih edilebilir. Medikal masaj dışında çeşitli teknikler kullanılarak uygulanan masaj türleri de bulunur.
Refleksoloji gibi diğer masaj yaklaşımlarından uygun olanı tercih edilebilir, gerektiğinde farklı masaj türleri kombine olarak da uygulanabilir.
Medikal Masaj Hangi Durumlarda Uygulanır?
Medikal masaj, vücudu ve zihni rahatlatmanın yanı sıra çeşitli sağlık problemlerini hafifletmek ve tedavi etmek amacıyla da uygulanabilir.
- Bel, boyun ve sırtta oluşan kronik ağrılar
- Donmuş omuz
- Duruş bozuklukları
- Fibromiyalji
- Ankilozan Spondilit
- Romatoid Artrit
- Yüksek tansiyon
- Spor yaralanmaları
- Migren ve boyun kaslarının gerilmesine bağlı baş ağrıları
- Karpal tünel sendromu
- Tendinit ve bursit
- Diz osteoartriti
- Stres kaynaklı baş ağrıları
- Stres ve anksiyete yönetimi
- Ameliyat sonrası yara izleri
Medikal masaj çeşitli hastalık ve durumların semptomlarını en aza indirirken aynı zamanda psikolojik açıdan da rahat hissetmenize olanak tanır. Hasar görmüş kas gruplarının eski haline dönmesine yardımcı olmak ve psikolojik anlamda fayda sağlamak gibi amaçlarla da medikal masaj uygulaması yapılabilir.
Medikal Masaj Nasıl Yapılır?
Kişinin sağlık durumu ve şikayetleri dikkate alınarak masajın hangi bölgeye yapılacağı belirlenir. Hastanın ağrı noktaları belirlendikten sonra derin doku masajı, sıkıştırma, germe ve titreşim gibi tekniklerle bir tedavi planı oluşturulur.
Yukarıda bahsettiğimiz detaylar medikal masaj nasıl yapılır sorusuna cevap niteliğindedir.
Medikal Masaj Ne Sıklıkta Yapılır?
Hastanın şikayetleri doğrultusunda ihtiyacı olan medikal masaj tekniği planlanır ve belli aralıklarla uygulanır. Böylece hastanın tedaviden yüksek verim alması mümkün hale gelir. Medikal masaj ile hasar görmüş kas grubunun tekrardan canlanmasını amaçlanır. Her gün ya da gün aşırı yapılan masaj terapisi kasın daha çok ağrımasına sebep olabilir. Uzman medikal masaj terapistleri ile görüşülerek akut ve kronik ağrı durumunuza göre seans süreleri ayarlanabilir.
Medikal Masaj Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Medikal masaj bazı hastalık ve yaralanmalarda uygun olmayabilir. Bundan dolayı uygulama öncesi uzman bir doktora danışmak son derece önemlidir. Medikal masaj kas zedelenmesi, açık yaralar, kırık ve çıkıklarda uygulanmaması gerekir. Kan dolaşımını artıran medikal masaj varis gibi damar hastalığı olan kişilerde dikkatli yapılmalıdır. Ayrıca medikal masaj tekniklerinin kanser hastalarında metastaz riskine karşı doktor kontrolünde uygulanması tavsiye edilir. Terapistler kanser hastalarıyla çalışırken tekniklerini değiştirerek daha az başıyla masaj uygulayabilir. Hamilelik döneminde doktorunuza danışarak medikal masaj yaptırabilirsiniz.
Medikal Masaj Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kimler Medikal Masaj Yapabilir?
Klinik ve hastane ortamında uzman terapistler veya fizyoterapistler medikal masaj teknikleriyle kişiye özgü tedavi yaklaşımları gerçekleştirerek maksimum verim almanızı sağlar. Masajı uygulayacak kişinin eğitimli ve deneyimli olması etkili bir tedavi süreci geçirmek açısından son derece önemlidir.
Medikal Masaj Diğer Tedavi Yöntemleriyle Kullanılabilir mi?
Medikal masaj çeşitli hastalık, yaralanma gibi durumlarda tedavi planına ek olarak uygulanabilir. Özellikle fizyoterapi, osteopati ve kayropraktik tedavi yöntemleriyle kullanıldığında etkili sonuçlar alınabilir. Bunların yanı sıra ödemleri çözen ve kas hareketlerini hızlandıran medikal masaj bölgesel yağlanmanın fazla olduğu bölgelerde ozon sauna terapi ardından uygulanabilir.
Medikal Masaj Çocuklara Uygulanabilir mi?
Kas ve bağ gibi vücudun yumuşak dokuları üzerinde olumlu etkiler oluşturan medikal masaj tedavisi hemen her yaş grubuna hitap eder. Medikal masaj prematüre bebeklerin kilo alımını destekleyebilir. Çocuklarda düşme veya vücudunun herhangi bir bölgesine darbe alınması durumlarında ağrı kronikleştiğinde tıbbi masajın avantajlarından faydalanılabilir. Özellikle küçük yaşlarda spora başlayan çocuklarda gelişimi desteklemek ve performansı artırmak için medikal masaja başvurulabilir. Antrenman sonrası tıbbi masaj uygulandığında kas ve dokuların hızlıca kendini yenilemesi sağlanır.
Medikal Masajın Geleneksel Masaj Türlerinden Farkı Nedir?
Geleneksel masaj yönteminde hastalarda kısa süreli bir rahatlama sağlanır. Hasta tedavi edilmediği için genellikle ağrıları devam eder ve iyileşmez. Medikal masajda ise sıkışmış kas dokuları açıldığı için birkaç seans sonrasında ağrılar ortadan kalkabilir.