Diz ve Kalça Protez Sonrası Rehabilitasyon

Klinik ve Ev seanslarımızın ücretleri aynıdır

Kalça protezi operasyonu sonrası rehabilitasyon Hastanın operasyon sonrası 1. ve 2. gün özellikle tekerlekli sandalye ile mobilizasyonu çok önemlidir. Çimentolu teknik uygulanan hastalarda 6 hafta boyunca koltuk değneğiyle, 4-6 ay arası ise baston ile tam ağırlık verilebilir. Çimentosuz tekniklerde 6-8 hafta parmak ucu yürüme, 8-12 hafta kısmi ağırlık vererek yürüme, 12. haftadan sonra tam ağırlık vererek yürüme çalışılabilir. Bu rehabilitasyon sürecini hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ve uzman bir fizyoterapist gözetiminde geçirmesi önemlidir. Rehabilitasyon programı hastaya özel olarak düzenlenir: Birinci hafta; pozisyonlama, derin damar tıkanıklığı önleme ve akciğer fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik önlemler alındıktan sonra, kalça eklemine aktif veya aktif yardımlı fleksiyon ekstansiyon egzersizleri, kalça ve diz kaslarına izometrik egzersizler, yüksek bir sandalyede oturma, yürüteçle yürüme, karın, sırt ve kol-bacakları güçlendirme egzersizleri yapılmalıdır. İkinci hafta; kalçada eklem hareketliliğini ve kas kuvvetini artıran egzersizler, yürüteç ile bağımsız olarak yürüme başarıldığında koltuk değneğine geçme, merdiven aktiviteleri, günlük yaşam aktiviteleri sırasında dikkat edilmesi gereken durumların öğretilmesi önemlidir.

TEDAVİ İÇİN BEKLEDİĞİNİZ HER GÜN TEDAVİ SÜRESİNİ UZATMAKTADIR

DEĞERLENDİRME SEANSLARIMIZ ÜCRETSİZDİR

Protez Sonrası Fizik Tedavi Neden Gereklidir?

Protez ameliyatı ciddi bir ameliyat olup mekanik eklem yerleştirilirken birçok doku zarar görebilir. Operasyonda bazı bağlar, kaslar, damarlar ve tendonlar kesilir. Operasyon sonrasında eklem bölgesi kısıtlı, şiş ve ağrılıdır. Bu aşamada yapılması gereken tek tedavi şekli protez sonrası fizik tedavive rehabilitasyon tedavisidir. Takılan mekanik eklem sayesinde hastanın eklem hareketliliğinde açılma ve kasların eski gücüne getirilmesi gerekmektedir. Protezli bir hasta ev egzersizleri ile eski şekline dönemez. Bu nedenle fizik tedavi uygulaması son derece gereklidir. Önemli olan protez takılan hastanın sadece ağrı yaşamaması değil, onun fonksiyonel olarak da yeterli güce sahip olmasını sağlamaktır. Yapılan fizik tedavi ve kullanılan cihazlar yardımı ile hastanın ağrısı ve ödemi giderilir, hareket kısıtlığı açılır. Fizik tedavi ile kaslar güçlendirilir. Seanslar genellikle 20-30 seans şeklinde planlanır. Tedavi sonrasında hastanın eklemi fonksiyonel bir eklem olur ve ağrıları biter. Ayrıca bu uygulamadan sonra protezin uzun süre kullanım başarısı yükselir ve komplikasyon riski de düşer. Bazı durumlarda ameliyat öncesinde fizik tedavi uygulaması mümkün olmayabilir fakat protez sonrası fizik tedavi kesinlikle gereklidir. Bu tedavi ihmal edilirse protez ameliyatın fonksiyonel başarısı olumsuz etkilenir.

Avrupa fizyoterapi olarak; diz kalça ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası uygun görülen rehabilitasyon süreci takip edilmektedir.

HEMEN ARA